Weergavemodellen

Weergavemodellen geven (zoals de naam doet vermoeden) een beeld van de (gepercipieerde) werkelijkheid in het Social Media landschap. Bijvoorbeeld met betrekking tot hoe men zich gedraagt op Social Media en wat voor type Social Media gebruikers er zijn.

Een zeer bekend en alom geroemd/gebruikt model is dat van twee analisten van onderzoeksbureau Forrester: het Social Technographics Profile. Dit model wordt gebruikt om de verschillende verzamelingen van personen in de Social Media, weer te geven. Om te weten welke benadering gebruikt dient te worden richting de online markt/klanten, is dit model in staat te achterhalen in welk segment je doelgroep valt zodat het online gedrag hier op aangepast kan worden.

De Social Media Funnel gaat uit van een andere benadering, namelijk van de mate van loyaliteit. In dit model worden zeven groepen onderscheiden die dichter bij de organisatie staan naarmate ze loyaler zijn. In de Engagement Pyramid van Charlene Li (ook van Forrester Research Group) worden doelgroepen gesegmenteerd op basis van het gedrag dat zij vertonen. Dit kan variƫren van kijken tot bemiddelen op online platformen.

Zowel in de Digital Lifestyle indeling als in het Roles of the Social Consumer model wordt een indeling gehanteerd op basis van persona’s: een archetypische gebruiker, representatief voor een bepaalde groep. Om de online doelgroep in minder segmenten op te splitsen, kan je gebruikmaken van het 3C-model. Dit model kan met name gebruikt worden om een globaal beeld te vormen van doelgroepen en om interne gesprekken te vergemakkelijken, zodat een uniform beeld kan worden geschetst.