Social Media Cycle

De Social Media Cycle is ontwikkeld door strategisch Social Media Marketing bureau MarketingMonday. Het is een stappenmodel om Social Media te gaan gebruiken of het gebruik te professionaliseren. Het model bestaat uit 3 fasen, onderverdeeld in 12 stappen.

Social Media Strategiemodel - Social Media Cycle

De drie fasen met daarin de twaalf stappen worden hieronder beschreven.

Social Media Strategie
Hier denk je na over je bedrijfs-, merk- en marketingstrategie, alvorens je overgaat tot het maken van actieplannen of het ondernemen van actie. De stappen zijn als volgt:

1. Doelstelllingen. Bepaal je doelstellingen en vertaal deze naar social media doelstellingen door ze SMART te maken en te definiëren aan de hand van het Vierfasenmodel.

2. Doelgroepen. Stel je doelgroepen vast door onder ander Social Persona’s te definiëren die je doelgroep representeren. Herken hierbij ook direct je ambassadeurs en waar deze zich bevinden.

3. Contentstrategie. Bepaal welke content je wilt verspreiden en of deze aansluit op de eerder gedefinieerde doelgroepen.

4. Media en middelen. Hier definieer je welke middelen (social media kanalen) je gaat inzetten en waarop je je content gaat verspreiden. Zorg er goed voor dat deze middelen aansluiten op waar je doelgroep zich bevindt.

5. Crossmedia integratie. Maak gebruik van Paid media (Social Advertising bijvoorbeeld) om je Owned media (je accounts op social media) een boost te geven, waardoor meer mensen over je gaan praten (Earned media).

Winstgevende en kostenbesparende communities
Communities opbouwen is niet over één nacht ijs gaan. Het vergt veel tijd, maar levert uiteindelijk ook wat op. Niet alleen winst, maar ook een kostenbesparing.

6. Verbinden. Hierbij verbind je je fans en zorg je er voor dat ze je ambassadeur worden. Zo kun je je fans en volgers voor jezelf gebruiken, terwijl zij dat ook nog eens erg leuk vinden.

7. Activeren. Ambassadeurs moeten ook geactiveerd worden. Zorg er voor dat er content ontwikkeld wordt om te delen, of zorg voor andere interactieve manieren zoals een poll, discussies, artikelen of videomateriaal.

8. Groei. Maak een plan om je community te laten groeien. Niet alleen door goede content, maar ook door creatieve manieren, zoals Facebook campagnes of zelfs crossmediale campagnes.

9. Conversie. Kijk weer terug naar je Social Media doelstellingen. Hoe kan je je ambassadeurs en fans overtuigen om je producten te kopen of je diensten af te nemen? Worden zij geconverteerd en behaal je je doelstellingen?

Faciliteren en organiseren
Het gaat er hier om dat je blijft meten, de ROI gaat bepalen, en in je eigen organisatie je Social Media beleid uitdraagt en faciliteert onder je medewerkers. En misschien is het wel nodig om extra verantwoordelijkheden toe te kennen of zelfs nieuwe functies te creëren.

10. Analyse. Analyseer je Social Media inspanningen. Bekijk wat het je oplevert, zowel financieel, als op reputatiegebied. Bepaal je ROI.

11. Faciliteren. Zorg ervoor dat medewerkers geënthousiasmeerd raken en dat je ze faciliteert met tools en techniek. Maak intern afspraken.

12. Organiseren. Als er veel verandert, moeten er ook taken verdeeld worden. Beleg deze in rollen, verantwoordelijkheden en misschien wel nieuwe functies.

Dit model is gemaakt in 2013, helaas bestaat het bureau MarketingMonday inmiddels niet meer.

Meer weten over dit model? Koop het Social Media Modellenboek op Managementboek.nl

7 gedachten over “Social Media Cycle”

  1. Beste Bart van der Kooi,

    Ik moet verantwoorden welk social media model ik ga gebruiken voor mijn scriptie. Ik moet een advies rapport opleveren voor een bedrijf. Het bedrijf heeft een aantal franchiseondernemers, allemaal zitten ze op Facebook en sommige gebruiken nog andere social media erbij. Vanuit het hoofd van het bedrijf is er geen concreet social media beleid.

    Hieruit moet er dus gekeken worden welk model het beste toegepast kan worden om de franchiseondernemers hierbij te ondersteunen.

    Ik denk aan de volgende modellen:
    – Social Media Cycle (Lijkt mij de beste keuze)
    – Social Strategy Model
    – Social Media Strategie Framework

    Wat zou het beste model zijn en waarom?

    Bedankt alvast voor het antwoord.

    1. Hoi Ares, als je een strategie kunt opstellen en deze kunt voorleggen aan (of ‘doorvoeren’ richting) de franchisenemers, dan kan je inderdaad één van de strategiemodellen kiezen.

      1. Hallo Bart,

        Sorry voor de late reactie terug.
        Bedankt voor je reactie terug heeft geholpen.

        Groetjes,
        Ares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.