Social Media Strategy Learning Curve

In februari 2011 schreef Mark Smiciklas zijn eigen ervaringen met Social Media op in een model dat hij voluit het Social Media Strategy Curve and Framework noemt. Het model omschrijft vier fasen waarin een organisatie kan verkeren, oftewel de volwassenheid van een organisatie in de adoptie en toepassing van Social Media.

Social Media Strategy Learning Curve and Framework

Het model bestaat uit de fasen Emerging, Tactical, Integrated en Social.

Emerging (In Opkomst)
Organisaties waar Social Media gebruik nieuw is, zijn vaak overweldigd door de impact en de snelheid van ontwikkeling. Vaak is hier één iemand, meestal in de Marketing afdeling, die verantwoordelijk is voor het uitzoeken van de mogelijkheden van Social Media. In deze fase zal de organisatie een SWOT analyse moeten uitvoeren om er achter te komen wat de sterktes, zwaktes en bijbehorende kansen en mogelijkheden zijn op het gebied van Social Media. Daarnaast moet de sociale markt in kaart gebracht worden; waar zitten de klanten en de prospects? Verder zullen er manieren van informatievergaring opgezet moeten worden. Dit kan simpel door RSS feeds of Google Alerts in te stellen.

Tactical (tactisch)
De organisaties in deze fase begrijpen de Social Media mogelijkheden en tools en zijn vaardig in het implementeren hiervan. Vaak is er één persoon of een klein groepje vanuit Marketing & Communicatie die hier kennis over bezitten en dit als één van de taken op zich nemen en uitvoeren. Er is nog steeds een experimenteer-sfeer, maar de belangrijkste Social Media websites zijn inmiddels ontdekt en hier zijn profielen op aangemaakt. Er wordt al meer aan monitoring gedaan, maar nog zonder formele ondersteuning.

Integrated (geïntegreerd)
Organisaties in de integrated fase zijn al vergevorderd in het gebruik van Social Media technologie en tools. Vaak is er een leidinggevende die de strategie ondersteund of uitdraagt. Ook kan het zijn dat er een Social Media Manager aangesteld is om het gebruik en het benutten van Social Media in goede banen te leiden en structureel in de organisatie te beleggen. In deze fase wordt Social Media steeds meer afdeling-overstijgend uitgevoerd. Social Media doelen zijn gelieerd aan de strategische organisatiedoelen. Implementatie wordt geïntegreerd in alle afdelingen en online en offline doelen worden tevens geïntegreerd. Er wordt een Social Media plan ontwikkeld en het monitoren en meten van Social Media conversaties zijn gemeengoed geworden.

Social (sociaal)
Sociale organisaties zijn het ultieme hoogtepunt in de Social Media organisatie evolutie. Aangezien er nog weinig organisaties in deze staat verkeren, kan je alleen fantaseren over hoe dit zou moeten zijn. Een visie is dat deze organisaties open zijn, over een platte organisatiestructuur beschikken en waarin de medewerkers vrij zijn om met interne en externe doelgroepen te communiceren. Dit alles binnen een kader dat meer ‘ongeschreven’ is, dan dat het opgelegd wordt. Smiciklas noemt in deze context het level-5 leadership (uit ‘Good to Great’ van Jim Collins) als perfect instrumentarium voor ontwikkeling tot dit (eind)doel.

Bron: Intersection Consulting/Mark Smiciklas

Meer weten over dit model? Koop het Social Media Modellenboek op Managementboek.nl

8 gedachten over “Social Media Strategy Learning Curve”

  1. Goed model, heb het opgenomen in mijn afstudeerscriptie.
    Wel heb ik 1 woordfout ontdekt.
    Het is niet “Marketing afbeelding” maar “Marketing afdeling”
    1e kopje Emerging, regel 2 (eind) & 3 (begin).

    Groetjes!

  2. Bart van der Kooi

    Hoi Maaike. Dankjewel voor je oplettendheid. Leuke woordfout, maar het is inmiddels aangepast! 🙂

    1. Best Bart,

      Heb je ook een echt voorbeeld van een uitgewerkte strategie? Ik ben bezig een strategie te schrijven voor een bedrijf en heb graag een voorbeeldje.

      Thnx

      1. Hallo Paul,

        Strategieën zijn er in vele soorten en maten. Op basis van de modellen op deze website kun je hier invulling aan geven. Ik stuur je even een mail met meer informatie.

  3. Een goed opgebouwde informatieve website.

    Ik ben ook bezig met mijn eindscriptie

    Dit groeimodel helpt mij verder op weg om Social media te koppelen aan de bedrijfsvoering voor startende en “kleine ondernemers”.

    Wordt er nog gewerkt aan deze site?

  4. Beste Bart,

    Ik heb mijn scriptie gekoppeld aan een klein bedrijf. Voor dit bedrijf zoek ik naar een geschikte social media-strategie om bereik en engagement te verhogen op Instagram. Nu was ik mij aan het verdiepen in de verschillende social media modellen. Ik vroeg mij af welke social media model het beste past bij een enorm klein bedrijf? Ik heb namelijk het idee dat veel social media modellen alleen zijn geschikt voor grote bedrijven. Klopt dit?

    Ik hoor graag van u.

    Met vriendelijke groet,
    M

    1. Hoi Melissa,

      Social Media strategieën zijn voor grote bedrijven veel complexer, gezien de vele afdelingen, kanalen en middelen die ingezet worden of kunnen worden. Vandaar dat modellen daar vaak behulpzamer zijn en voor kleinere bedrijven minder vaak worden gebruikt. Dus het klopt wat je zegt. Je kunt het echter ook prima toepassen op kleinere bedrijven en ook specifiek voor één kanaal (Instagram in jouw geval). Merkbelofte, doel, doelstellingen, meetbaarheid, doelgroep, frequentie, opvolging, toon, reactietijd, etc. zijn allemaal voorbeelden van elementen die je in een strategie kan verwerken. Je kunt de modellen dan als een soort inspiratie gebruiken. Heb je hier wat aan?

      Groet, Bart

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.