Social Media Adoption Curve

De Social Media Adoption Curve is in 2008 ontwikkeld door MiXt Media Strategies.

Social Media Model - Social Media Adoption Curve

Het model beslaat 6 opeenvolgende fasen, waarbij op twee punten een ‘mindshift’ plaatsvindt.

Education (leren)
Hierbij leert de organisatie wat Social media zijn, wat je er mee kunt en welke sociale netwerken er zijn.

Observation (meekijken)
Vanaf een afstandje kijkt de organisatie mee naar wat er speelt op Social Media. Luisteren en kijken zonder verdere te ondernemen acties.

Broadcast (zenden)
In deze fase worden traditionele media vergezeld van Social Media, om de boodschap met zoveel mogelijk bereik te zenden. Deze fase en de twee voorgaande zijn met name gericht op eenrichtingsverkeer. De dialoog wordt (nog) niet aangegaan.

Participation (meedoen)
In de vierde fase wordt het tweerichtingsverkeer omarmd; er wordt actief met Social Media gebruikers geconverseerd en nieuwe content wordt gecreëerd om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die Social Media biedt.

Relationships (relaties opbouwen)
Behalve de eenmalige conversaties gaan bedrijven in deze fase langdurige relaties aan met klanten en andere doelgroepen binnen de Social Media kanalen. Bestaande relaties worden onderhouden en nieuwe relaties worden aangegaan.

Collaboration (samenwerken)
Als relaties goed worden onderhouden, kunnen er voordelen voor zowel de organisatie als de gebruiker worden behaald. Synergie wordt behaald en door middel van co-creatie en de ‘kracht van de massa’ worden nieuwe ideeën geboren en nieuwe content gecreëerd. De mindshift die tussen deze en de vorige fase plaatsvindt is er één die gaat van waardetoevoeging naar gezamenlijke waardecreatie.

Bron: MixtMedia weblog

2 gedachten over “Social Media Adoption Curve”

  1. Pingback: In zes stappen naar een complete social media- en contentstrategie - UBS+

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.