Alle modellen in deze categorie hebben te maken met de volwassenheid van een organisatie op het gebied van Social Media. Hoewel niet wetenschappelijk onderbouwd, zijn er meerdere fasen waarin je je kunt bevinden; van een absolute beginner tot een pure expert. Vaak ben je als expert meer een open, transparante organisatie met een vrije cultuur op het gebied van Social Media gebruik. Maar dat is geen geschreven wet. De volwassenheidsmodellen hebben vaak een fasering, maar dat hoeft niet altijd.
Het Social Organizing model van de Altimeter Group toont de verschillende strategische kaders waarbinnen Social Media uitgerold kan worden. Het is niet te zeggen dat een ‘holistic’ benadering beter past bij Social Media dan een ‘organized’ benadering. Vandaar dat dit model zonder fasering komt. Dit in tegenstelling tot het Social Readiness Model, waarin je van maagd tot guru kunt groeien. Het Social Media Groeimodel omschrijft de fasen op basis van de leercurve van Maslow.
Bij de Strategy Learning Curve wordt ook de nadruk gelegd op de fasering in de richting van een Social Media totaaloplossing, net als bij het Social Media Maturity Model. In laatstgenoemde worden tevens de overgangen tussen de fasen benoemd. Bij de Social Engagement Journey wordt de fasering als een ‘reis’ beschreven, met daarbij een volledig betrokken organisatie als een soort utopisch einddoel.
Ook de Social Media Adoption Curve omschrijft de fasen waarin een organisatie Social Media kan omarmen, en geeft daarbij specifiek twee ‘mindshifts’ aan tussen deze fasen.