De POST Methode bestaat uit ‘slechts’ vier onderdelen, maar de beknoptheid van dit model is juist de kracht. Je gebruikt de vier kernelementen (doelgroep, doelen, strategie en technologieën) om invulling te geven aan het social media beleid en de basis te leggen. Het is vervolgens vrij te bepalen hoe deze elementen ingevuld kunnen worden. Op deze website staan meerdere modellen die aan deze vierdeling gekoppeld kunnen worden:
- People (doelgroep): De modellen in de categorie Weergave bekijken de doelgroep vanuit verschillende perspectieven. In het boek van Forrester waar het POST-acronym wordt uitgelegd, wordt het Social Technographics Profile aangehaald om aan deze stap invulling te geven.
- Objectives (doelen): In het model worden wat voorbeelden van doelen aangehaald en deze vertonen sterke gelijkenissen met de modellen in de categorie Focusmodellen. Zelf noemen de makers van het model de speerpunten listening, talking, energizing, supporting en embracing.
- Strategy (strategie): De modellen die gaan over Implementatie & Strategie vullen dit element in. Maar de termen Innoveren en Co-creëren, zoals genoemd in het POST-model, vinden we ook in de Focusmodellen terug.
- Technologies (technologieën): De social media kanalen en websites die genoemd worden bij de Kanalen & Platformen zijn de input voor dit onderdeel van het model. Het omvat de keuze voor één of meerdere social media platformen of een specifieke categorie waar de focus op gelegd kan worden.
Aan de andere kant hebben we het Social Media Ambitie Model. Deze bevat zés focuspunten, welke volgens het POST-model zowel binnen objectives als binnen strategy vallen. De doelen vormen de onderste helft van het Ambitie Model (observeren, reageren, participeren). Deze hebben met name de focus op wat organisaties willen bereiken en wat ze willen doen. De strategie gaat over het gebruik van social media om de klantrelatie te veranderen. Dit wordt bereikt door de doelgroep in te zetten als ambassadeurs, om ze innovatieve concepten en ideeën te laten aandragen en om trajecten rondom co-creatie te ondernemen. De bovenste lagen (faciliteren, creëren, innoveren) van het Ambitie Model onderschrijven dit perspectief.
Samenvattend: het Social Media Ambitie Model bevat twee hoofdcategorieën focuspunten, te weten de strategische focuspunten en de doelmatige focuspunten. Deze tweedeling is te vergelijken met organisaties in een experimentele fase, waar observeren en reageren vaak de eerste stappen op social media gebied zijn en ook de organisaties die het medium zich inmiddels eigen hebben gemaakt. De tweede groep richt zich op social media gebruikers die mee willen denken met het bedrijf. Zij faciliteren gesprekken en thema’s en op die manier maken zij gebruik van social media op een strategische manier.