Social Maturity: Hoe Social Media zich verhoudt tot Rogers’ Innovatietheorie

Hoe veranderen bedrijven als ze zich gaan storten op Social Media? En ze dit gaan integreren in hun bedrijfsvoering? Dat was de vraag die de analysten van Forrester, bekend van onder andere het POST-model en de Social Technographics Ladder, zich afvroegen. Het onderzoek wat zij onder grote organisaties in de Verenigde Staten uitvoerden, werd geconcludeerd met een vergelijking met de Innovatietheorie van Everett Rogers.

Social Media Modellen - Innovatietheorie Rogers, Forrester en Social Maturity

De doelgroepen kunnen in oplopende volgorde van rechts naar links gelezen worden:

  • De Laggards zijn de achterlopers, die op Social Media gebied niets doen, vanwege desinteresse, strenge regels of een erg conservatief management. Eén op de vijf bedrijven zit nog in deze fase.
  • De Late Majority bedrijven zijn druk aan het testen met Social Media en het gebruik daarvan kan bestempeld worden als ‘gedistribueerde chaos’.
  • De Early Majority organisaties hebben een directie die er achter is gekomen dat het zinvol is om met Social Media aan de slag te gaan. De chaos wordt een gecoördineerd plan.
  • Early Adopters zijn de meer bekende, grote bedrijven die Social Media hebben omarmd, zoals Coca-Cola, Starbucks en, in Nederland, KLM. Hier staat de coördinatie al erg stevig en wordt gefocust op de resultaten en optimalisatie van processen.
  • Als laatste de Innovators, bedrijven die Social Media ‘in hun aderen’ hebben en waar alle werknemers bevoegd en enthousiast zijn om zelf Social Media in te zetten voor de organisatie en de klanten.

Het is zeker de moeite waard om de samenvatting van het onderzoek op de blog van Forrester door te lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.